MRF-gf.png

Västra Götaland 2021

ABOLIS RESA   CHILDREN OF THE ENEMY   DEN OSYNLIGA FLICKAN   FRAMTIDEN ÄR VÅR   GAGARINE   KHORSHID   ROCKS   SLALOM  

SVERIGES KORTFILMFESTIVAL   THE MAN WHO SOLD HIS SKIN

OM MRF – FILMFESTIVAL FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER:

www.mrfilmfestival.se

Abolis resa

p-abl.jpg
abolisresa.jpg

Som 17-åring går Abolfazl hela vägen från Iran till Sverige. Efter tre år blir han utvisad och landar för första gången i sitt liv i Kabul, Afghanistan. Kicki ringer från Sverige och berättar att han har fått ett jobb, men nu behövs arbetstillstånd och ID-kort för att kunna återvända. Att skaffa papper visar sig vara svårare än Abolfazl först trott.

Regi: Yasaman Sharifmanesh. Sverige 2021
Tal: dari, farsi, svenska. Text: svenska. 59 min.

Children of the Enemy

p-cote.jpg
childrenoftheenemy.jpg

Gorki Glaser-Müllers dokumentär följer det i nyhetsmedier uppmärksammade händelseförloppet då Patricio Galvez bestämde sig för att åka till IS-fånglägret i Syrien och kämpa för att rädda sina sju barnbarn.

Regi: Gorki Glaser-Müller. Sverige 2021.
Tal: arabiska, engelska, spanska, svenska. Text: svenska. 96 min.

Den osynliga flickan

p-dof.jpg
denosynligaf.jpg

11-åriga Parvana bor med sin familj i den talibanstyrda staden Kabul i Afghanistan. Hennes pappa lever på att hjälpa människo att skriva brev och Parvana är ofta med honom på marknadsplatsen. När pappan fängslas förändras allt. Fast besluten att rädda familjen och befria sin pappa klär sig Parvana till pojke och ger sig ut på ett livsfarligt uppdrag.

Regi: Nora Twomey. Irland/Kanada m.fl. 2017
Tal: engelska. Text: svenska. 94 min.

Framtiden är vår

p-fav.jpg
framtiden.jpg

I den här dokumentären får vi träffa åtta barn över hela jorden som helhjärtat försöker stå upp mot våld och orättvisor. Barnarbete, barnäktenskap, miljöförstöring och fattigdom – inget är för stort eller omöjligt.

Regi: Gilles de Maistre. Frankrike 2019.
Tal: franska, spanska, hindi. Text: svenska. 84 min.

Gagarine

p-gag.jpg
ggrn.jpg

I höghuset i miljonprogramsområdet Cité Gagarine utanför Paris, drömmer 16-årige Yuri om att bli astronaut. Övergiven av sina föräldrar har bostadsområdet och människorna som befolkar det blivit hans familj. När det uppdagas att hela området ska rivas väcker det starkt motstånd...

Regi: Fanny Liatard & Jérémy Trouilh. Frankrike 2020
Tal: franska. Text: svenska. 95 min.

Khorshid

p-khorshid.jpg
khorshid.jpg

Med enklare jobb och småbrott kämpar 12-årige Ali och hans vänner för att överleva och försörja sina familjer. När han anförtros hemligheten om en gömd skatt begravd i underjorden väcks hoppet om en bättre tillvaro. Men vägen dit är allt annat än okomplicerad och ljus och mörker följs oskiljaktigt åt.

Regi: Majid Majidi. Iran 2020.
Tal: persiska. Text: svenska. 99 min.

p-rcks.jpg
rocks.jpg

En dag efter skolan finns bara en lapp kvar efter mamman och 15-åriga Rocks blir ensam med sin lillebror. Nu börjar kampen att överleva och undvika myndigheter till varje pris. Men Rocks är envis och har hela sitt rebelliska tjejgäng med sig.

Regi: Sarah Gavron. Storbritannien 2019.
Tal: engelska. Text: svenska. 93 min.

Slalom

p-sllm.jpg
slalom.jpg

15-åriga Lyz börjar på en elitutbildning för alpinåkare i franska alperna. Där väcker hon snart tränaren Freds uppmärksamhet. Som tidigare mästare ser han i Lyz en potential som kan ta dem båda till det yttersta toppskiktet. Den fysiska och mentala pressen är stor och sökandet efter bekräftelse och trygghet röjer en mörk lavin i det isolerade vita landskapet.

Regi: Charlène Favier. Frankrike 2020
Tal: franska. Text: svenska. 92 min.

Sveriges kortfilmfestival

p-skff.jpg
skff.jpg

Sveriges Kortfilmfestival (SKFF) presenterar ett urval kortfilmer med fokus mänskliga rättigheter. Filmerna är gjorda av unga filmskapare och har vunnit flera olika priser.

LÄS MER PÅ MRFILMFESTIVAL.SE

The Man Who Sold His Skin

p-theman.jpg
themanwho.jpg

Sam Ali har flytt från kriget i Syrien till Libanon, men ser ingen framtid där. Han drömmer om ett liv i Europa tillsammans med sitt livs stora kärlek Abeer. Plötsligt får han ett oväntat erbjudande. En av världens stora samtida konstnärer vill ställa ut honom som ett levande konstverk – med passet intatuerat på ryggen. En biljett till frihet? Eller tvärtom?

Regi: Kaouther Ben Hania. Tunisien/Frankrike m.fl. 2020
Tal: arabiska. Text: svenska. 104 min.