MRF-gf.png

Österåker 2021

BILL OCH HEMLIGA BOLLA   DEN OSYNLIGA FLICKAN   HAVETS SÅNG   ROCKS   TOVE   QUO VADIS, AIDA?

OM MRF – FILMFESTIVAL FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER:

www.mrfilmfestival.se

Bill och hemliga Bolla

p-bibo.jpg
BIBO.jpg

Bills familj märker att något är på tok med lillasyster Bolla. Hon känner inte igen någon, bryr sig inte om sällskap och svarar aldrig på tilltal. Alla är bedrövade – ända tills Bill upptäcker att Bolla själv inte är ledsen alls. Bill är stolt över att ha en syster som är “speciell, hemlig ... sin egen sort”.

Regi: Jan Gissberg. Sverige 1984.
Tal: svenska. 30 min.

p-dof.jpg
denosynligaf.jpg

11-åriga Parvana bor med sin familj i den talibanstyrda staden Kabul i Afghanistan. Hennes pappa lever på att hjälpa människo att skriva brev och Parvana är ofta med honom på marknadsplatsen. När pappan fängslas förändras allt. Fast besluten att rädda familjen och befria sin pappa klär sig Parvana till pojke och ger sig ut på ett livsfarligt uppdrag.

Regi: Nora Twomey. Irland/Kanada m.fl. 2017
Tal: engelska. Text: svenska. 94 min.

Den osynliga flickan

Havets sång

p-hs.jpg
hvtssng.jpg

Ben och hans lillasyster Saoirse ger sig ut på en fantastiska resa fylld av myter och magi för att hitta tillbaka till sitt hem i havet. Saoirse är en selkie, en varelse som både är säl och människa. Hon har tappat sin röst och som den sista levande av sin art måste hon sjunga havets sång för att rädda sitt folk från att gå under för alltid.

Regi: Tomm Moore. Irland, Danmark m.fl. 2014.
Tal: svenska. 93 min.

p-rcks.jpg
rocks.jpg

En dag efter skolan finns bara en lapp kvar efter mamman och 15-åriga Rocks blir ensam med sin lillebror. Nu börjar kampen att överleva och undvika myndigheter till varje pris. Men Rocks är envis och har hela sitt rebelliska tjejgäng med sig.

Regi: Sarah Gavron. Storbritannien 2019.
Tal: engelska. Text: svenska. 93 min.

Rocks

Tove

p-tv.jpg
tv.jpg

Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. Hon har en varm kärleksrelation med åländske politikern Atos Wirtanen, men när hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar...

Regi: Zaida Bergroth. Finland, Sverige 2020.
Tal: engelska, finska, franska, svenska. Text: svenska. 100 min.

Quo Vadis, Aida?

p-qva.jpg
qva.jpg

Bosnien, juli 1995. Aida är översättare för FN i den lilla staden Srebrenica. När den serbiska armén övertar staden söker tusentals medborgare skydd i FN-lägret, bland dem Aidas man och två söner. Alla får inte plats och situationen blir alltmer kaotisk. Från sin position som tolk åt ledningen hör och ser hon vad som är på väg att hända. Men hur långt kan hon gå för att rädda sin egen familj?

Regi: Jasmila Zbanic. Bosnien och Hercegovina, Rumänien m.fl. 2020
Tal: bosniska. Text: svenska. 101 min.