top of page

vänskap, djur, hållbarhet, natur, rädsla, animation

Animation. Av Gustavo Steinberg, André Catoto & Gabriel Bitarn. Originaltitel: Tito e os Pássaros Produktionsland: Brasilien Speltid: 73 min. Tal: svenska Text: – Rek för f1 t.o.m. åk 5.

Tito och fåglarna

Ett storslaget och magiskt äventyr; men också en träffsäker påminnelse om vår natur och samtid.

En epidemi sprider sig och människor i hela världen insjuknar. Det är en smittsam rädsla, som urholkar själen. Tioårige Tito ser hur jorden hotas av förödelse och han inser att han måste göra något för att stoppa det. Med en pappa som forskar kring fåglar anar Tito att de bevingade djurens sånger också kan vara botemedlet som förhindrar katastrofen. Men Tito är blyg och sin pappa har han inte träffat på många år – han vet faktiskt inte ens vart han bor.


Missa inte det tillhörande spelet om källkritik:

SPELA EPIDEMI-MOBILEN


Presentationsblad

Filmhandledning

Kunskapstest

Källkritik och värdering av olika källor återkommer genomgående i skolans kursplaner och är en central del av samhällskunskapen. Tillsammans med det tillhörande pedagogiska webbspelet kan filmen användas för en fördjupad diskussion om hur informationen som Tito och hans vänner tar del av bör värderas. Via vilka medier förmedlas informationen och vad ska man tänka på när man värderar olika källor?


För eleverna i mellanstadiet kan diskussionen också handla om hur informationsspridning, reklam och opinionsbildning fungerar i samhället.


Filmen väcker också frågor om värdegrundsfrågor och vad som på riktigt betyder något i livet. Är det makt, status, ekonomisk rikedom, vänskap, lojalitet ...naturen? Vad händer i samhället om vår uppfattning om dessa sanna värden skiljer sig åt eller helt raseras?

Andra rekommendationer med gemensamma taggar:

bottom of page