

sorg, insikt, vänskap, humor, normer, coming-of-age, identitet

Mina bröder och jag
Nour och hans tre äldre bröder kämpar i en tillvaro som hotar att kanta. Cannes-premiär, högsta betyg i pressen och vinnare av unga filmjuryns pris på BUFF!
En lång och varm sommar har just börjat. Nour bor med sina tre äldre bröder i en fransk kuststad dit turisterna vallfärdar. Själv ska han göra samhällstjänst på sin skola och turas om med bröderna att se efter mamman, som ligger döende i ett rum i lägenheten där de bor. Räkningar ska betalas och alla gör sitt bästa för att resolut och helst så lagligt som möjligt få ekonomin att gå ihop. Men i den pragmatiska tillvaron korsas Nours väg med Sarahs, som håller sommarkurser i opera. Snart finner han sig indragen i en spirande passion som hans bröder nog varken skulle förstå eller acceptera…
Mina bröder och jag (Mes frères et moi) hade världspremiär i tävlan i Cannes och bjuder på en stark och överraskande berättelse med många lager. Att en fransk dramakomedi om en döende mamma, syskonrelationer och opera skulle bli inte bara kritikernas utan även ungdomarnas favorit kanske inte var väntat – men så är det!
Presentationsblad
Filmhandledning
Kunskapstest
Mina bröder och jag passar flera undervisningsämnen i högstadiet och även gymnasiet. Handledningen introducerar perspektiv, begrepp och frågeställningar med utgångspunkt i Lgr22.
Mina bröder och jag har en självklar roll i skolans musikundervisning (Lgr22 Musikens sammanhang och funktioner åk 4-6 samt åk 7-9). Utöver uppslag för att diskutera ”Musikens påverkan på och betydelse för människa och samhälle” och ”Musikens funktion för att uttrycka identitet, normer och grupptillhörighet” ger filmen även konkreta ingångar till musikhistoria, centrala tonsättare och musikaliska verk.
Filmen passar i religionsundervisningen (Lgr22 Etik och livsfrågor åk 4-6 samt åk 7-9) där eleverna ska ”reflektera kring vardagliga moraliska frågor som till exempel ansvar, utanförskap, kränkningar, jämställdhet och sexualitet” och föranleder även samtal om ”vad som är viktigt i livet och olika föreställningar om vad som händer efter döden”.
Använd också gärna filmen i samhällsundervisningen (”Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet. Begreppen makt, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.”) samt bildundervisingen (bildanalys).
I biologiundervisningen har filmen relevans för ”Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av levnadsförhållanden, kost, sömn, motion, stress och beroendeframkallande medel samt hur hälsoproblem kan begränsas på individ- och samhällsnivå.” (Biologi, Lgr22 Kropp och hälsa åk 7-9).
Andra rekommendationer med gemensamma taggar: