mänskliga rättigheter, identitet, hållbarhet, normer, dokumentär, klimat, fattigdom, insikt, statsvetenskap
Dear Future Children
Ett måste för den som vill förstå och diskutera mänskliga rättigheter, demokrati och hållbarhet!
Genom tre unga kvinnor – Pepper som kämpar mot diktatur i Hong Kong, Hilda i "Fridays for Future Uganda" och Rayen som kämpar för jämlikhet i Chile – lär vi känna utmaningar, kamp och segrar i en global rörelse, fast besluten att lämna över världen i ett bättre skick än de fann den.
Presentationsblad
Filmhandledning
Kunskapstest
Filmen lämpar sig från åk 8 till och med gymnasiet och berör centralt innehåll i läroplanen. I grundskolan kan filmen med fördel kopplas till undervisningen i såväl bild som svenska men har särskild tematisk relevans inom samhällskunskap, historia och geografi:
SAMHÄLLSKUNSKAP, åk 7 – 9
Individer och gemenskaper
– Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet. Begreppen makt, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.
Samhällsresurser och fördelning
– Hur hushållens, företagens, bankernas och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få.
– Länders och regioners beroende av varandra i en globaliserad ekonomi. Skilda förutsättningar för olika länder och regioner.
– Orsaker till och konsekvenser av en ojämlik fördelning av inkomster och för mögenheter mellan människor i Sverige och i olika delar av världen.
Beslutsfattande och politiska idéer
– Vad begreppen demokrati och diktatur, monarki och republik samt parlamentarism och presidentstyre innebär. Exempel på hur dessa olika stats- och styrelseskick kan fungera.
– Var olika beslut fattas och exempel på hur besluten påverkar individer, grupper och samhället i stort. Individers och gruppers möjligheter att påverka den demokratiska processen.
– FN:s syfte, huvuduppgifter och verksamhet samt det nordiska samarbetets bakgrund och innehåll.
Rättigheter och rättsskipning
– Kränkningar av de mänskliga rättigheterna i olika delar av världen och internationellt arbete för att främja mänskliga rättigheter.
– Friheter, rättigheter och skyldigheter i demokratiska samhällen. Dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.
Information och kommunikation
– Hur media produceras, distribueras och konsumeras samt vilka möjligheter och svårigheter det kan innebära för mediernas roll i ett demokratiskt samhälle.
– Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs i media, till exempel utifrån kön och etnicitet, och hur detta kan påverka normbildning och värderingar.
GEOGRAFI, åk 7 – 9
Geografiska förhållanden, mönster och processer
– Orsaker till och konsekvenser av demografiska mönster och förändringar: befolkningsfördelning, befolkningsutveckling, migrationsmönster och urbanisering.
Hållbar utveckling
– Samband mellan ekonomisk och social levnadsstandard och faktorer som demografi, jämställdhet, utbildning och naturresurser.
Andra rekommendationer med gemensamma taggar: