

coming-of-age, krig, statsvetenskap, vänskap, mänskliga rättigheter

Ebb & Flow
Coming of age i Libanon – om ungas behov av frihet och normalitet i en tillvaro som rämnar.
Loulwa är fast besluten att få sin första kyss och trotsar tillvarons tumult i Beirut på jakt efter normalitet. Hon har en plan med kompisen och ljuger hemma för att möjliggöra en dejt på stranden med Sharif. Men när dröm ska bli till verklighet exploderar en bomb och de romantiska ansträngningarna avbryts abrupt. Istället måste hon hitta tillbaka hem på ett säkert sätt genom de kaotiska gatorna efter explosionen, utan att hennes förehavanden avslöjas för föräldrarna.
Inspirerad av verkliga händelser och den politiska instabiliteten under det tidiga 2000-talet i Libanon, utforskar Ebb & Flow hur barn och unga kämpar för att hålla fast vid en känsla av normalitet trots att världen runt dem faller samman
Presentationsblad
Filmhandledning
Kunskapstest
Filmen passar för elever i åk 7 till gymnasiet. Nedan syns exempel på innehåll i läroplanen Lgr22 som filmen med fördel kan relateras till.
HISTORIA åk 7-9
Demokratisering och ökad globalisering, cirka 1900 till nutid
• Kalla krigets konflikter samt nya maktförhållanden och utmaningar i världen efter det kalla krigets slut.
• Kontinuitet och förändring med utgångspunkt i långa historiska linjer kring levnadsvillkor, migration och makt.
SAMHÄLLSKUNSKAP åk 7-9
Samhällsresurser och fördelning
• Hur hushållens, företagens, bankernas och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få.
• Länders och regioners beroende av varandra i en globaliserad ekonomi. Skilda förutsättningar för olika länder och regioner.
Beslutsfattande och politiska idéer
• Vad begreppen demokrati och diktatur, monarki och republik samt parlamentarism och presidentstyre innebär. Exempel på hur dessa olika stats- och styrelseskick kan fungera.
Rättigheter och rättsskipning
• Kränkningar av de mänskliga rättigheterna i olika delar av världen och internationellt arbete för att främja mänskliga rättigheter.
Information och kommunikation
• Hur media produceras, distribueras och konsumeras samt vilka möjligheter och svårigheter det kan innebära för mediernas roll i ett demokratiskt samhälle.
• Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs i media, till exempel utifrån kön och etnicitet, och hur detta kan påverka normbildning och värderingar.
Andra rekommendationer med gemensamma taggar: