top of page

coming-of-age, humor, sex, vänskap

Kortfilm. Av Mariano Biasin. Originaltitel: El inicio de Fabrizio Produktionsland: Argentina Speltid: 17 min. Tal: spanska Text: svenska Rek för åk 8 t.o.m. gymnasiet

Fabrizios första gång

Vad som händer efter att man blivit kär och innan man växer upp.

14-årige Fabrizio ser ivrigt fram emot första gången med sin flickvän Nadia. Men var ska det ske? Platsen ska vara romantisk och framför allt privat! Fabrizio tänker ut en invecklad plan. Tillsammans med sina vänner skaffar han en gammal bil och förvandlar den till ett hemligt litet kärleksnäste. 


Med lättsamhet och humor kontrasterar regissören Mariano Biasin föräldrars dubbelmoral och tonåringars första sensuella upplevelse, i ett charmpiller till film som bland annat prisats på festivalen i Berlin.Tips! Danska filminstitutet har gjort en filmhandledning på spanska till filmen:

Det Danske Filminstitut: El inicio de Fabrizio


(Handledning på svenska finns under ikonen här intill!)

Presentationsblad

Filmhandledning

Kunskapstest

Hösten 2022 bytte sexualundervisningen namn till ”Sexualitet, samtycke och relationer” vilket betonar den allsidiga och holistiska sex- och samlevnadsundervisning som är tydligt framskriven i kurs- och ämnesplanerna. Kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer omfattar frågor om identitet, hälsa, jämställdhet, normer, sexualitet och relationer.


Att undervisa om sexualitet, samtycke och relationer ur flera perspektiv kan ge en helhetsbild av vad sexualitet och relationer kan innefatta. Det kan handla om ett historiskt perspektiv på relationer eller förväntningar på flickor och pojkar. Det kan också handla om hur olika religioner förhåller sig till frågor om sexualitet och relationer eller vad vi kan lära av skönlitterära berättelser. Ytterligare perspektiv kan vara hur normer kring kön och relationer uttrycks i reklambilder och media eller hur lagstiftningen kring dessa frågor ser ut i Sverige i dag. Filmen har således användbarhet och relevans inom till exempel: samhällskunskap, historia, religion, svenska, biologi, media och språkundervisning (spanska).


Undervisningen ska äga rum under trygga förhållanden, anpassas till elevernas ålder, intressen och erfarenhet, innehålla varierade arbetssätt och bearbeta de föreställningar och normer som påverkar våra attityder och vårt sexuella beteende. 


Film kan vara ett tacksamt verktyg som både flyttar fokus från det som är privat eller upplevs pinsamt, och ger perspektiv. Med en kort spelfilm får gruppen en gemensam referens- och utgångspunkt för samtal.

Andra rekommendationer med gemensamma taggar:

bottom of page