top of page

djur, natur, dokumentär, havet, hållbarhet, klimat

Dokumentär. Av Robin Petré. Originaltitel: Fra det Vilde Hav Produktionsland: Danmark Speltid: 78 min. Tal: engelska Text: svenska Rek för åk 7 t.o.m. gymnasiet

From the Wild Sea

Aldrig har havet känts närmre och djuren mer besläktade. Men vad gör vi mot dem?

From the Wild Sea hade världspremiär i tävlan på filmfestivalen i Berlin och är en stark annorlunda filmupplevelse om djurlivet i och kring havet. Filmen behandlar klimatpåverkan och konsekvenser av mänskliga aktiviteter, men framhåller också hur olika yrkesgrupper engagerar sig och arbetar för att rädda djuren och skydda deras levnadsmiljöer.

Presentationsblad

Filmhandledning

Kunskapstest

From the Wild Sea och handledningen från Svenska Filminstitutet bearbetar läroplansmål kring hållbar utveckling, miljöfrågor samt filmkunnighet och språklig utveckling. Dessa mål återfinns till exempel i kursplaner för biologi och svenska.


Att tillsammans diskutera och analysera film i undervisningen ä r också tacksamt för att främja utvecklingen av elevernas språkliga förmåga samt deras självkännedom och identitet. Eleverna kan med hjälp av uppgifterna i filmens handledning träna på att tänka kring naturen, djuren, klimatförändringar och miljöförstöring – både ur ett lokalt och ett större perspektiv. De får också träna sig i att uttrycka sina egna tankar och respektfullt bemöta andras. Eleverna övar också filmkunnighet och sin förmåga att läsa texter som ”kombinerar ord, bild och ljud” Lgr11, eller ur svenska 1, Gy11: ”Centrala motiv, berättarteknik och vanliga stildrag i fiktivt berättande, till exempel i skönlitteratur och teater samt i film och andra medier.”

Andra rekommendationer med gemensamma taggar:

bottom of page