vänskap, utanförskap, normer, kriminalitet, coming-of-age, identitet, språk, mänskliga rättigheter, rasism
Medan vi faller
Modern klassiker om utanförskap, media, makt och segregation. Lika uppskattad av filmkritiker som publik.
Parisförorten skakas av kravaller när en 16-årig pojke blir allvarligt skadad av polisen. Nyheterna rapporterar om händelsen och luften darrar av spänning mellan polisen, journalisterna och ungdomarna.
I lika brutalt som vackert bildspråk följer filmen tre kompisar till den skadade pojken – Saïd, Vinz och Hubert – under ett händelserikt dygn uppdelat i kapitel efter en illavarslande tickande klocka.
Mathieu Kassovitz moderna klassiker ”Medan vi faller” tog Frankrike och världen med storm när den hade premiär 1995. Nu, två fulla decennier senare, är filmen både kultförklarad och lika aktuell.
Presentationsblad
Filmhandledning
Kunskapstest
Filmhandledningen från Svenska Filminstitutet är uppdaterad med filmklipp och referenser till skolans läroplan.
Medan vi faller kan användas i samhällskunskapsundervisningen i grundskolan och gymnasiet där ämnets syfte och centrala innehåll är att eleverna ska utveckla kunskaper om hur individen och samhället påverkar varandra och att de ska kunna identifiera orsaker och konsekvenser.
Medan vi faller knyter an till teman som rasism, främlingsfientlighet och mångkultur. Filmen skildrar föreställningar om ”de andra” och utgör ett bra underlag för samtal om hur rasism kan och bör motverkas.
Filmen lämpar sig också mycket väl inom skolämnet Bild samt Media och kommunikation. I gymnasiet kan filmen även bidra till nyttiga ingångar inom ämnen som Historia, Juridik och Sociologi.
Andra rekommendationer med gemensamma taggar: