top of page

coming-of-age, rädsla, kriminalitet, identitet

Spelfilm. Av Andrés Ramírez Pulido. Originaltitel: La jauría Produktionsland: Colombia/Frankrike Speltid: 86 min. Tal: spanska Text: svenska Rek för gymnasiet

Eden

Fuktdrypande djungel i Cannes-vinnande hypnotisk och olycksbådande mystik, som tränger sig under skinnet.

Djupt inne i den colombianska djungeln hålls unga brottslingar på en experimentell kriminalvårdsanstalt. Där kämpar de mot naturen som har återtagit byggnaderna och samtidigt sliter i deras kroppar och sinnen. Tonårige Eliú är fast besluten att lämna sitt förflutna men får problem när hans vän El Mono förflyttas till anläggningen.


Vinnare av GRAND PRIX samt SACD Award under Semaine de la Critique, CANNES 2022. Vinnare av Best Cinematography på Stockholms filmfestival.

Lös in biljett

Presentationsblad

Filmhandledning

Kunskapstest

Eden är en suggestiv film där intrigen byggs upp av stämningar och motsättningar i en berättelse som öppnar för reflektion och kräver engagemang av sin publik. För den som är motiverad finns otaliga samtalsingångar; existentiella frågeställningar om människans väsen och villkor – men också praktiska frågeställningar om brott och straff, samhälle och individ. Filmen kan relateras till aktuell samhällsdebatt om unga kriminella, gängtillhörighet, kriminalvård, rehabilitering och socialisering.


Filmen rekommenderas från gymnasiet.


Undervisningen i PSYKOLOGI ska ge eleverna kunskaper om arvets och miljöns betydelse för individens psykologiska utveckling, livsvillkor och hälsa. Ämnet ska även ge kunskaper om mänskliga beteenden, värderingar och föreställningar i olika sociala sammanhang.


I FILOSOFI ska eleverna kunna identifiera filosofiska frågor samt att analysera, förklara och ta ställning till klassiska och nutida filosofiska frågor och teorier med hjälp av relevanta begrepp.


Inom SAMHÄLLSKUNSKAP ska eleverna utveckla kunskaper om historiska förutsättningars betydelse för dagens samhälle samt om hur olika ideologiska, politiska, ekonomiska, sociala och miljömässiga förhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer. De ska också ha förmåga att uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer.


Andra rekommendationer med gemensamma taggar:

bottom of page