insikt, animation, humor, identitet, normer
Prins Råtta
Klassisk flerfaldigt prisbelönad saga om kärlek, svek och sökandet efter den ...råtta!
En saga med alla klassiska ingredienser; ett slott, en prinsessa, en drake, riddare, en hemlig beundrare och starka känslor …men också en oväntad vändning, en obekväm sanning och en ovanlig hjälte! För tänk om den rätta inte är den du tror, tänk om den minst åtrådda är den som är värd att älskas tillbaka? Tänk om den grå är den mest färgstarka och om sann kärlek är modigare än hjältedåd? Tänk om den rätta …är en råtta!
Presentationsblad
Filmhandledning
Kunskapstest
Filmen har relevans inom förskolans verksamhet där förskolan enligt läroplanen ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
• intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa
• ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften
Filmen rekommenderas också för förskolekass och lågstadium, där den med fördel används inom svenskaundervisningen för att öva på berättande, tolkning, återgivning occh språkbruk. Samtala även om personbeskrivningar kopplat till normer och olika könsroller – så som föreskrivs i kursplanen för de samhällsorienterande ämnena!
• Texter som kombinerar ord och bild samt texter i digitala miljöer för barn.
• Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt personbeskrivningar.
• Hur ord och yttranden uppfattas av omgivningen beroende på kroppsspråk, tonfall och ords nyanser. Språkbruk samt möjligheter och risker vid egen kommunikation i digitala medier.
• Samtal om och reflektion över moraliska frågor och livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel kamratskap, könsroller och döden.
Andra rekommendationer med gemensamma taggar: